duminică, 22 august 2010

Copii scapati din capcana internetului.

Internetul – o capcana pentru copii
Atunci  cand un copil descopera Internetul, se pare ca lista lui de prioritati se schimba. Activitatile intreprinse pana atunci isi pierd din farmec sau din importanta si sunt inlocuite de un hotarat “Vreau la calculator!”. Iar odata cu asta, apar cateva efecte negative asupra celui mic: se va izola de cei din jur preferand activitatile virtuale in fata celor reale, isi va obosi ochii si, incet-incet, va tinde catre un comportament tot mai antisocial, se va adapta mai greu la mediul inconjurator si va comunica tot mai greu si mai defectuos cu cei din jur.
Specialistii din cadrul protectiei copilului trag un semnal de alarma catre parinti pentru ca cele descrise mai sus sa nu devina realitate.
Siguranta sau pericol mascat?
Parintii care acorda o libertate totala copiilor in fata unui calculator, crezand ca aceasta activitate ii va tine departe de pericolele reale uita in majoritatea cazurilor ca Internetul este si o sursa de informatii neadecvate pentru un copil. Pericolul? Dependenta acuta, delimitarea inexistenta intre real si virtual, informatii si continut de pe web care nu sunt potrivite varstei, izolarea intr-o lume virtuala, una la care se adapteaza mult mai repede si mai usor fata de societatea reala.
Majoritatea parintilor cred ca un calculator sau Internetul nu le poate dauna cu nimic copiilor, insa semnalul de alarma apare intotdeauna si atunci apare in randul parintilor si intrebarea “Ce ne facem?”


Cum “depistezi” un copil educat de calculator si Internet?
·         Este agitat, nervos si mult mai obosit decat un copil care isi umple timpul cu activitati non-virtuale;
·         Este izolat, comunica mult mai putin si socializarea cu persoanele reale, din mediul real, are loc sporadic si la un nivel redus;
·         Isi neglijeaza scoala, prietenii si alte activitati deja alocate timpului liber;
·         Tinde mult mai putin sa isi faca prieteni reali si se va indrepta tot mai mult catre prieteniile virtuale;
·         Atunci cand parintii sesizeaza ca un copil petrece prea mult timp in fata calculatorului si incearca sa schimbe aceasta situatie, apar minciunile si tertipurile pentru ca acesti copii sa poata petrece la fel de mult timp in mediul virtual sau, poate, chiar mai mult decat inainte.
Exemplu: “Cautam ceva pe internet pentru tema la istorie”.
                   “Cautam materiale pentru un referat”, etc.
·         Va sesiza mai greu diferenta dintre ce este real si ce este virtual – jocurile violente, site-urile cu continut neadecvat sau pentru adulti il vor face sa creada ca acest gen de comportament este unul care poate fi aplicat la fel de simplu si in viata reala. Si astfel apar accidente greu de reparat sau cu urmari traumatizante pentru un copil;
·         Este sedentar si cu o stare fizica deficitara – orele nesfarsite petrecute in fata calculatorului altereaza pozitia corecta a spatelui, creaza deficiente in vedere si, uneori, pot duce chiar la obezitate, intrucat de multe ori se obisnuiesc sa manance tot in fata unui PC;
Recomandarea specialistilor catre parinti?
Consiliere la autoritatile de protectie a copilului. Mai exact, la Complexul pentru Servicii Comunitare de pe strada I.C. Bratianu sau la telefon 0231/512.928 si pot beneficia de ajutor specializat printr-o cerere facuta in acest sens.
Petrecerea timpului cu copii in vederea suprimarii activitatilor la calculator si reducerea timpului alocat acestei activitati in limite normale, explicarea beneficiilor si dezavantajelor calculatorului si Internetului .
Instalarea unui soft de parental control care sa ii limiteze atat timpul petrecut la calculator cat si site-urile pe care poate intra fara sa intre in contact cu informatii si continut neadecvat varstei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu