duminică, 22 august 2010

Prieteniile virtuale ale copiilor

95% dintre copiii prezenţi la dezbaterea “Libertate şi responsabilitate pe Internet”, organizată de Salvaţi Copiii România în parteneriat cu Kaspersky Lab, au conturi pe reţelele sociale, iar unii dintre ei au chiar şi 500 de contacte în lista de Messenger.
Spre deosebire de părinţi şi profesori, care petrec până la trei ore pe zi pe Internet, copiii şi adolescenţii ajung să dedice chiar şi o zi întreagă jocurilor pe Internet şi reţelelor de socializare: "Am stat jucându-mă pe Internet de dimineaţa până seara la 23.00, timp în care nu am băut decât o sticlă de apă". (Andrei, 12 ani)

Mai mult, copiii sunt fascinaţi să adune cât mai multe contacte în lista de Messenger, cu toate că nu ştiu prea multe despre persoanele cu care se împrietenesc în mediul virtual. Cei mai mulţi dintre ei nu sunt deranjaţi de faptul că prietenii lor le transmit ID-ul de Messenger şi altor persoane, fără a le cere permisiunea.

"Un aspect important în cadrul familiei este acela de a stabili reguli, de comun acord, între părinţi şi copii, privind timpul petrecut în faţa calculatorului", este sfatul oferit de Diana Tudose, Consilier Psiholog Salvaţi Copiii România.

"Siguranţa şi securitatea copiilor pe Internet depinde foarte mult de părinţi, de modul în care aceştia reuşesc să discute cu cei mici problemele şi situaţiile întâlnite în mediul online", spune Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher Kaspersky Lab. "Nu este suficient să ne bazăm doar pe protecţia oferită de tehnologie, de aceea considerăm că procesul de educare este esenţial atât pentru copii, cât şi pentru părinţi sau profesori. Internetul are din ce în ce mai mult o implicare socială şi trebuie să fim pregătiţi să trăim în acest mediu la fel de onest ca şi în realitate", încheie Tănase.

În condiţiile în care Internetul a devenit o componentă a vieţii cotidiene a copiilor, "este nevoie de o implicare mai activă din partea părinţilor în viaţa on-line a copiilor", admite Camelia, mama unui dintre copiii prezenţi la dezbatere.

Salvaţi Copiii România, alături de Kaspersky Lab, a organizat joi, 29 aprilie, la Liceul Teoretic "Jean Monnet" dezbaterea "Libertate şi responsabilitate pe Internet". Discuţia a fost moderată de Diana Tudose, Consilier Psiholog Salvaţi Copiii România, alături de George Roman, Director Programe Salvaţi Copiii România şi specialistul din partea Kaspersky Lab, Ştefan Tănase, Senior Regional Researcher.

În cadrul evenimentului au fost prezentate concluziile studiului privind utilizarea Internetului în România de către copii şi adulţi, iniţiat de Salvaţi Copiii în septembrie 2009. Potrivit cercetării Salvaţi Copiii, 70% dintre adolescenţi şi 54% dintre copii folosesc zilnic Internetul. Totodată, părinţii estimează o frecvenţă a utilizării de către copii mult mai mică decât în realitate - cu 12% în cazul copiilor şi cu aproape 30% în rândul adolescenţilor. O discrepanţă între răspunsurile copiilor şi percepţia părinţilor s-a remarcat şi în ceea ce priveşte durata de utilizare a calculatorului şi Internetului de către copii. Jumătate dintre părinţi afirmă că perioada zilnică petrecută de copilul lor în mediul on-line este de maxim o oră, în timp ce copiii declară că durata medie de utilizare a Internetului este de trei ore în fiecare zi.

O altă concluzie relevantă este aceea că, deşi 67% dintre părinţi afirmă că discută cu cei mici despre experienţele legate de Internet, 18% dintre aceştia nu solicită copiilor să îi informeze înainte de a se întâlni cu o persoană necunoscută contactată pe Internet. Chiar dacă gradul de folosire a Internetului în rândul adulţilor este unul ridicat (55% dintre ei îl folosesc zilnic), 92% dintre aceştia admit că nu ştiu cui să raporteze un conţinut on-line ilegal sau dăunător copilului.

Sursa: www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu